HOLERA d.o.o.

Trnavska 30, Goričan
"med Murom i Dravom
smestilo se Međimurje malo
i ovo tikvino olje nam je dalo"

Bučino brašno

U zadnje vrijeme često dobivamo pitanja vezana uz bučino brašno...Kako nastaje? Dali je zdravo? Nutricionistička vrijednost? Za što se koristi? I mnoga ostala pitanja.... Pa ajde da probamo pojasniti!

Bučino brašno dobiva se od koštica bundeve u postupku pravljenja ulja, nakon što se istisne ulje iz "smijese" ista ide na mljevenje te fino presijavanje (te je odmah spremna za uporabu).

Bučino brašno može se dobiti i od mesa bundeve, iako je ta varijanta manje uobičajena.-Ima brojne nutritivne vrijednosti, zbog čega je ovo brašno često zdrava alternativa za standardno bijelo brašno.

Brašno bučinih koštica ima više proteina od običnog brašna te je bogat izvor esencijalnih aminokiselina, vlakana, vitamina E i minerala kao što su željezo, cink, magnezij, fosfor i bakar.

Na 100 grama bučinog brašna ima oko 500 kalorija, 50 g masnoće, 15 g ugljikohidrata i 40 g proteina.

Osim što je hranjivije od bijelog brašna,, brašno bučinih koštica ima brojne zdravstvene prednosti. Među njima su:

  • Snižavanje kolesterola – bundeve sjemenke sadrže tvari potrebne za. snižavanje razine tzv. lošeg kolesterola u tijelu.
  • Regulacija šećera u krvi – pomaže kontroliranju inzulina u tijelu pa je stoga odličan odabir za osobe koje imaju takvih problema.
  • Dobro raspoloženje – koštice bundeve sadrže triptofan koji pomaže produkciji serotonina (hormona sreće) u mozgu.
  • Prostata – zbog bogatstva cinka i antioksidanata pomaže smanjenju rizika od bolesti prostate.

Bučino brašno pogodno za osobe koje izbjegavaju gluten.

Bučino brašno može se koristiti u gotovo svim slatkim ili slanim pekarskim proizvodima, a možete ga stavljati i u smoothie-je. Intenzivnog je mirisa i blagog orašastog okusa. Pri pripremi tijesta se ipak preporučuje miješanje bučinog brašna s još nekim brašnom.

HOLERA d.o.o.

Trnavska 30, Goričan

095 873 6094

holera.doo@gmail.com

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram