Mladi luk spada među najstarije povrtlarske kulture i od davnina se upotrebljava za prehranu ljudi. Miris mu je aromatičan, a okus snažan, manje ili više ljut. Okus luka ovisi o klimi u kojoj raste - što je blaža klima, to je luk slađi.
Sorte luka razlikuju se po boji, veličini i okusu. U proljeće i ljeto tu je visoka sorta mladog luka, koji ima slatkasti ili srednje jaki okus. U jesen se bere luk većih glavica koje se suše, pa nakon nekoliko mjeseci imaju suhu i lako lomljivu ljusku. Ima izražajnu aromu, a naziv je dobio prema svojoj boji – bijeli, žuti i crveni (ljubičasti). Tu spada i ljutika, sorta luka s manjim glavicama.
U srednjem vijeku bio je nezamjenjivo povrće u mnogim europskim zemljama, pa se čak posluživao kao dio zdrava doručka. Kristofor Kolumbo proširio je luk na zapad, a danas su najveći uzgajivači ovoga široko rasprostranjenoga povrća Kina, Indija, Sjedinjene Američke Države, Rusija i Španjolska.
Nutricionistički gledano, mladi luk predstavlja idealnu kombinaciju luka i povrća. On je odličan izvor vitamina K i C, te vrlo dobar izvor vitamina A. Otkriveno je kako mladi luk oči štiti i od upala te prevenira makularnu degeneraciju (kliničko stanje koje rezultira gubitkom vida).
Zahvaljujući obilju antioksidansa, ovo povrće sprečava oštećenja stanica izazvana djelovanjem slobodnih radikala, kao i nastanak krvnih ugrušaka ili ateroskleroze. Sumporni spojevi u mladom luku smanjuju rizik od nastanka koronarne srčane bolesti. Vitamin C kojim obiluje pridonosi snižavanju lošeg kolesterola i krvnog tlaka te općenito pomaže protiv nastanka srčanih oboljenja.
Sumporni spojevi uvelike su zaslužni za antikancerogeno djelovanje ovog povrća. Alil sulfid što ga sadrži mladi luk znatno smanjuje rizik od nastanka tumora ili karcinoma, a osobito snažnu zaštitu pruža protiv raka debelog crijeva.
Mladi luk sadrži i flavonoide, koji su također moćni saveznici vašeg zdravlja. Flavonoidi inhibiraju proizvodnju enzima ksantin oksidaze, koji je krivac za oštećenja stanica što nastaju djelovanjem slobodnih radikala.
Mladi lukMarijan Šušenj/PIXSELLMladi luk ima antivirusna i antibakterijska svojstva, stoga je izvrstan prirodni lijek za oboljenja dišnog sustava, poput prehlade, viroze ili gripe. Budući da obiluje vitaminima A i C, mladi luk jača imunosni sustav, a samim time štiti organizam od infekcija, upala, gljivica i raznih drugih oboljenja.
Zahvaljujući sumporu, koji ima i antikancerogeno djelovanje, mladi luk pomaže i u snižavanju razina šećera u krvi. Njegovom konzumacijom povećat ćete razine inzulina, hormona koji je zaslužan za prijenos šećera iz krvi do drugih stanica u tijelu. Na taj način smanjit ćete rizik od pojave dijabetesa.
Ovo povrće obiluje i luteinom i zeaksantinom, koji dokazano pomažu očuvanju dobrog vida. Osim toga, u njemu se nalazi i vitamin A, koji također štiti zdravlje očiju. Kod velikog manjka ovog vitamina u prehrani vid se može znatno pogoršati te se kod osobe može pojaviti i tzv. noćno sljepilo. Također, konzumacijom mladog luka smanjit ćete rizik od makularne degeneracije, koja može rezultirati gubitkom vida.
Budući da mladi luk obiluje zdravim vlaknima, njegovom konzumacijom znatno ćete poboljšati svoju probavu. Osim što potiče apetit, on također djeluje kao pravi prirodni lijek protiv proljeva i drugih tegoba probavnog sustava.
Želite li sačuvati zdravlje svojih kostiju, jedite što više mladog luka. Zahvaljujući obilju vitamina C, koji pridonosi sintezi kolagena, luk snaži vaše kosti, dok vitamin K čuva gustoću kostiju. Zahvaljujući ovom proljetnom povrću, koje usto sadrži i za kosti važne minerale kalcij i fosfor, spriječit ćete nastanak osteoporoze.
Mladi lukHrvoje Jelavić/PIXSELLRiječ je o oboljenju koje donosi povećan rizik od prijeloma. Mladi luk sadrži i protuupalni sastojak kvercetin, stoga je odličan odabir i za one koji boluju od artritisa ili ga pak žele spriječiti.