HOLERA d.o.o.

Trnavska 30, Goričan
"med Murom i Dravom
smestilo se Međimurje malo
i ovo tikvino olje nam je dalo"

Paprika

Postoji više vrsta paprike koje se međusobno razlikuju ne samo po obliku, već i po veličini, boji, ljutini i debljini jestivog dijela ploda. Boja paprike varira od maslinastozelene i žute do crvene i crno-ljubičaste. Najčešće se koriste paprike zelene i crvene boje. Međutim, zanimljivo je istaći da između paprike zelene odnosno crvene boje postoji razlika po količini pojedinih hranjivih sastojaka, s tim što je po nutritivnom sastavu vrjednija crvena paprika. Ova razlika je utoliko veća ukoliko je boja paprike crvenija, a paprika zrelija, krupnija i mesnatija. Jedino je količina vitamina C približno ista u zelenoj i crvenoj paprici.

Količina vitamina C u svim dijelovima paprike nije podjednaka. Najviše ga ima u dijelu oko peteljke, a sve manje što smo bliži vrhu paprike. U prošlosti se smatralo da ljuta paprika ima više vitamina C, što nije točno, jer količina vitamina C ne ovisi o ljutini paprike, već od vrste i stupnja zrelosti.

Crvena boja paprike dolazi od pigmenta beta-karotena (provitamina vitamina A) i od dva karotenoida: kapsatina i kapsorubina, dok je karakterističan miris paprike posljedica prisustva eteričnog ulja kojeg u paprici ima 0,17 do 1,25 mg na 100 grama.

Zaštitnica vida

Paprika je bogata karotenoidom zeaksantinom koji je izuzetno važan za zdravlje očiju. Smatra se da redovna suplementacija zeaksantinom kod ljudi sklonih makularnoj degeneraciji vidljivo utiče na prevenciju gubljenja vida, a takođe pomaže i kod postojeće bolesti. Zeaksantin snažnim antioksidativnim djelovanjem sprečava oštećenja oka.

Štiti oko od štetnog (plavog) spektra UV zraka, pogotovo u vrijeme jakog sunčevog zračenja. Da bi se postigli osjetni rezultati, potrebno je dugotrajno uzimanje zeaksantina. Vitamin A u paprici takođe pomaže očima i u prevenciji noćnog sljepila.

Smanjuje rizik od raka prostate

U jednoj studiji praćena je grupa muškaraca kako bi se pronašla veza između visokog unosa vitamina C, odnosno zelene paprike, i smanjenog rizika od raka prostate. Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su pojačano unosili zelene paprike i brokulu bila manja pojava ove bolesti.

Komponentama iz paprike – likopenu, beta karotenu, vitaminu C i A, te retinoidima pripisano je značajno smanjivanje rizika od raka prostate.

Preliminarna istraživanja pokazuju da paprika ima određena antikancerogena svojstva koja bi mogla vrijediti i u prevenciji raka jednjaka i želuca.

Četiri puta bogatija vitaminom C od narandže

Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe vitamina C!

Vitamin C važan je za proizvodnju kolagena. Kolagen je glavni strukturni protein u tijelu potreban za održavanje krvnih sudova, kože, kostiju i organa. Redovna konzumacija hrane bogate ovim vitaminom jača imunitet, neutralizuje štetne radikale i smanjuje rizik od mnogih bolesti.

Prstohvat mljevene paprike stavite u vodu i popijte. Osjetićete nevjerovatne promjene u tijelu!

Paprika za ljepšu kožu i kosu

Ovo ukusno povrće jedna je od najkorisnijih namirnica koje će pomoći vašoj koži. Vitamin C i karotenoidi, kojima obiluje, zaslužni su za kvalitetan, sjajan i čisti ten. Paprika pomaže koži u borbi protiv nepravilnosti kao što su pjege i mrlje.

Vitamini, željezo i beta-karoteni iz paprike odgovorni su za kontrolu proizvodnje melanina, pa se paprika preporučuje osobama svijetle puti i svima koji imaju problem sa hiperpigmentacijom kože.

HOLERA d.o.o.

Trnavska 30, Goričan

095 873 6094

holera.doo@gmail.com

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram